Rifblokken in Groningen
Lokaal gewonnen klei is een duurzaam alternatief voor de gebruikelijke betonnen rif-elementen. De uit slib geperste blokken bieden een perfecte vestigingsplaats voor zeedieren.
Als de proef een succes is, kan deze methode ook elders in de wereld worden toegepast. De GEOWALL® rifblokken zijn een nuttige bestemming voor baggerslib. Zo kunnen rifblokken van beton die een forse CO2-uitstoot met zich meebrengen, vervangen worden. Bovendien zorgen de schelpdieren en de planten die op de rifblokken groeien voor minder troebel water.
De proef wordt mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Groningen en Waddenfonds. Het Waddenfonds is een gemeenschappelijke regeling van de Waddenprovincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen. Het fonds investeert in initiatieven en projecten die de ecologie en duurzame economische ontwikkeling van het Waddengebied versterken.
NETICS, een innovatief onderzoeks- en adviesbureau en toonaangevend op het gebied van sediment management.
Artificiële riffen gemaakt van lokaal baggerslib is nu geen toekomstmuziek meer. GEOWALL® kan nu de rifblokken testen in zoute omstandigheden en stromingen om uiteindelijk een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van zeeleven en de helderheid van het water in de Eems-Dollard.
De 400 rifblokken, gemaakt van baggerslib uit de haven van Delfzijl, zijn een volledig circulair alternatief voor beton. In samenwerking met NETICS, het NIOZ en de Rijksuniversiteit Groningen wordt er bekeken of zich onder meer oesters en mosselen aan de blokken willen vastmaken. De blokken worden op verschillende hoogtes aangebracht en ook heeft GEOWALL® blokken gefabriceerd van verschillende hardheden. Dat laatste om te kunnen vergelijken welke blokken het snelst slijten en welke het meeste nieuwe onderwaterleven aantrekken.